HTML

tuttitippek

Tuttitippek gyűjteménye

TIPPEK

Reklám

Ajánló

Utolsó kommentek

Manipulálsz vagy manipulálnak? 7 tuti tipp

2008.10.09. 11:20 tuttitippek

 

Életünket át meg átszövi a manupulálás, vagy mi akarunk befolyásolni valakit, vagy minket próbálnak..... nem árt ha ismerünk néhány fogást :)

 

I. Hívd fel magadra a figyelmet!

A másik befolyásolása felé tett első lépés nyilvánvalóan az, ha aktivizálod magad, és cselekvésbe fordítod át vágyaidat, ötleteidet, akaratodat. Vagyis:

1. Tedd az ellenkezőjét!

Ha támadnak, ne lendülj ellentámadásba és ne is védekezz, ne törj le, és ne hunyászkodj meg, mint egy kiskutya! Egy frappáns, szellemes válasz a mi általunk kívánt irányba terelheti a beszélgetést.

2. Hízelegj!

Dicsérj, bókolj, tegyél apró ám annál figyelmesebb megjegyzéseket partnerednek!De vigyázat: vannak emberek, akiknél pont az ellenkező hatást éred el!

3. Provokálj pofátlanul!

Tegyél szélsőséges, és megbotránkoztató kijelentéseket! Ha kell, blöffölj a cél érdekében!

 

II. Csomagold be jól eladhatóan - húzd el a mézes madzagot!

Az emberek többségét elsősorban a díszítés érdekli, s ritkán kíváncsiak a tartalomra.

Öltözz elegánsan, beszélj választékosan, és légy udvarias, de határozott!

Az árud, ötleted legyen látványos, igényes, csalogató.

Hivatkozz egy hiteles szakértőre, aki a laikus tömeget képes meggyőzni!

 

III. Ismételd sokszor ugyanazt!

Saját elképzelésedet újra és újra ugyanabban a formában ismételd el, hogy megragadjon az emberek fejében, s ha választaniuk kell a többféle alternatíva közül, rád emlékezzenek!

 

IV. Nagyíts!

Hivatkozz a többségre: "Az emberek úgy vélik..."/ "Az Magyarország lakossága úgy érzi..."

 

V. Bizonytalanítsd el az ellenfelet!

A másik elbizonytalanításának mértékével egyenes arányban nő saját önbizalmunk. Használd itt is az ismétlés módszerét: hívd fel újra és újra ellenfeled hibáira a figyelmet! !

 

VI. Hass, és játssz az érzelmekkel!

Egy kiváló módszer, ha rendkívül szerénynek láttatod magad! Ne fitogtasd erődet és tudásodat, inkább tagadd ezeket! Ezáltal a másik alábecsüli képességeid, vagy udvariaskodások közepette bebizonyítja, hogy ő nem is annyira kiváló, mint te azt hiszed...s máris kezedben a kulcs.

 

VII. Kelts félelmet!

Az emberek félelem-listája szinte kifogyhatatlan: öregség, betegség, szegénység és létbizonytalanság, izzadság és narancsbőr.

Elég, ha feltérképezed a másik félelem-listáját és sebezhető pontjait, s ha megoldást is kínálsz rá, akkor vagy kiváló reklámszakember vagy egy simlis politikus lakozik benned.

 

Természetesen mindig a helyzetnek megfelelően kell kiválasztani, melyik módszert használjuk, ehhez pedig nem árt amatőr-pszichológussá átvedlenünk.

S ha nem is alkalmazzuk ezeket a manipulációkat, az sem árt, ha tisztában vagyunk velük, hisz nap mint nap ezekkel igyekeznek formálni bennünket.

 

Ha még többet szeretnél tudni e témáról olvasd el ezt könyvet: Joseph Kirschner A manipuláció művészete vagy válogass a Librinél.

 

Forrás: eletforma.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: siker befolyás

A bejegyzés trackback címe:

https://tuttitippek.blog.hu/api/trackback/id/tr54700906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása